Tim and Birgit posing with their children outside

‘Ik veer liever mee met mijn kind’

Oud-leerling Birgit Van Driessche (33) studeerde bij ons af in 2005, in de richting Economie – Moderne talen en werkt als zelfstandige. Eerder deze week getuigde ze in de krant hoe Corona haar gezinsleven grondig heeft veranderd. Samen met Tim De Witte (40) heeft Birgit twee kinderen, Achilles (2,5 jaar) en Jacques (6 maanden).

Bron: HLN 28-03-2021

Zo pakken Birgit (33) en Tim (40) de opvoeding van hun jonge zoontjes aan: “We houden niet van voorgekauwde opvoedmodellen, maar doen wat voor ons goed aanvoelt”

Dat de coronamaatregelen een ferme impact hebben op je gezinsleven, kunnen ook Birgit en Tim bevestigen. Stress en hoge werkdruk maakten plaats voor meer qualitytime met hun kinderen. “We zijn actiever bezig met opvoeden. Bij ons ligt de nadruk op vrijheid, ontdekken en positivisme. Er is al zoveel dat niet mag.” Kinderpsychiater Peter Adrianssens legt ook uit waarom het zo belangrijk is om je kinderen goed te leren omgaan met grenzen.

Birgit: “Corona heeft ons gezinsleven grondig veranderd. Vroeger stonden we allebei uren in de file, werkten we meer dan fulltime en schakelden we soms de grootouders in om Achilles af te halen van de crèche. Maar dan kwam de lockdown en werd telewerken de norm. Onze dagen waren gevuld met calls tot ’s avonds laat, terwijl Achilles — toen nog een peuter van vijftien maanden — constant bij ons was. Heftig!”

Tim: “Ik werkte boven, Birgit beneden en communiceren deden we via WhatsApp (lacht). Gelukkig mocht Achilles na enkele weken terug naar de crèche. Omdat we geen beroep meer konden doen op de grootouders, besloten we het vanaf dan struc­tureel anders aan te pakken: brengen en ophalen doen we sindsdien zelf en elke avond lassen we een pauze in. Tussen half zes en acht uur geen calls meer, wel focus op het gezin.”

Corona heeft jullie gedwongen meer bezig te zijn met jullie kinderen. In welke mate heeft dat jullie band met hen veranderd?

Birgit: “Wij voedden Achilles heel sociaal op: als baby lieten we hem door veel mensen knuffelen, we deden uitstapjes en hij ging vaak logeren. Zijn leefwereld is nu plots veel kleiner waardoor hij meer gehecht is aan ons. De impact van corona is echt groot: onze connectie is veel sterker. Dankzij de lockdown hebben we ook zijn eerste stapjes meegemaakt, een magisch moment dat we anders misschien gemist zouden hebben.”

Er is veel meer qualityti­me. Vertrokken we een dik jaar geleden naar het werk wanneer het nog donker was,
dan ontbijten we nu in alle rust terwijl we samen naar de vogels kijken.


Tim

Tim: “Er is veel meer qualitytime. Vertrokken we een dik jaar geleden naar het werk wanneer het nog donker was, dan ontbijten we nu in alle rust terwijl we samen naar de vogels kijken. ’s Avonds hebben we nog de mogelijkheid om te genieten van de natuur: soms zien we reeën, hazen en fazanten in de velden achter onze tuin. Het samen beleven, die verwondering op zijn gezicht zien… Dat is toch fantastisch!”

In augustus kregen jullie een tweede zoontje. Hoe was dat: een geboorte in lockdown?

Tim: “Het contrast met de geboorte van Achilles kon niet groter zijn. Die was gecompliceerd, waardoor we enorm veel stress hadden en dan kwam al dat bezoek er nog bij! Jacques is geboren in alle rust, waardoor we heel die kraamperiode veel intenser meegemaakt hebben. Doordat ik thuis werk, zie ik mijn baby nu ook veel meer. Ze zeggen dat een tweede kind je wereld meer op zijn kop zet dan een eerste, maar hier is het tegendeel waar.”

Birgit: “Jacques is meer aan ons gehecht dan Achilles was als baby. En de nabijheid — de crèche is vlakbij — voelt goed aan. Ik herinner me dat ik eens halsoverkop uit Brussel moest vertrekken omdat Achilles hoge koorts had en dacht: ‘Als er nu iets met hem gebeurt, dan haal ik het niet’.”

Leggen jullie nu andere opvoedingsaccenten?

Tim: “Dat niet, maar we zijn er actiever mee bezig en zijn zelf meer ontspannen. Wat we belangrijk vinden, kunnen we nu beter meegeven. Ik denk bijvoorbeeld aan ecologie, duurzaamheid…”

Birgit: “Ook positivisme typeert ons. We zien onze kinderen als twee mensen die zich bij ons gezin voegen en meedoen met wat wij al jaren doen: genieten van het leven, reizen, plezier maken… Wij zijn ervan overtuigd dat een positieve mindset een gunstig effect heeft op het gedrag en de opvoeding van kinderen.”

Tim: “Er is al zoveel wat niet mag in de wereld, wij stimuleren liever het ontdekken en trachten overbeschermen te vermijden.”

Door veel vrijheid bij ons kind te leggen, kan het zijn grenzen zelf ontdekken, in zijn tempo en volgens zijn eigen kunnen.

Birgit

Gaat dat gepaard met veel vrijheid?

Birgit: “Precies, maar wel op een doordachte manier. Door veel vrijheid bij ons kind te leggen, kan het zijn grenzen zelf ontdekken, in zijn tempo en volgens zijn eigen kunnen. Wij geven hem ‘open ended speelgoed’, dat stimuleert zijn creativiteit en fantasie. Een kind kan er alle kanten mee uit. Vrijheid betekent ook dat we geen traphekjes of afdekplaatjes voor de stopcontacten in huis halen, maar ons kind aanleren dat het gevaarlijk is zus of zo te handelen.”

Tim: “We houden niet van voorgekauwde opvoedmodellen maar doen wat voor ons goed aanvoelt. Heeft Jacques niet genoeg met de vooropgestelde hoeveelheden melk en vast voedsel, dan krijgt hij meer. Groentepapjes of Rapley-methode? Wij combineren ze, ook al moet je zogezegd kiezen.”

Open Ended toys fruit en vegetables

‘Open ended’ speelgoed is speelgoed zonder opgelegd spelpatroon
©Steven Richardson

Tim and Birgit posing with their children on wooden floor

Wat doe je als Achilles dan toch een grens overschrijdt?

Tim: “Daar zijn we het nog niet eens over. Als Achilles bijvoorbeeld zijn eten plots boos op de grond gooit, vind ik wel dat hij enkele seconden in de hoek mag staan.”

Birgit: “Ik geloof niet in ‘de hoek’ of andere straffen. Ik stel grenzen door kordaat te reageren en mijn communicatie aan te passen. Ik verkies om op zo’n moment in verbinding te gaan en te achterhalen waarom hij aandacht wil, wat het gevoel erachter is. En waarom zou ik hem belonen voor het onderdrukken van emoties? Ik veer liever mee met mijn kind.”

Willen jullie nog terug naar jullie oude leven vóór corona?

Birgit: “Post-corona zal er voor ons zeker anders uitzien. Ik heb onlangs besloten voor een carrière­switch te gaan en een eigen online shop te lanceren met duurzame, educatieve en hippe items, zowel lokale als internationale. Het open ended speelgoed zal zeker niet ontbreken.”

Tim: “We hebben de ratrace ingeruild voor meer qualitytime en dat zullen we doortrekken. Naar ons oude ‘concept’ keren we niet meer terug.”


Hamvragen

Bedtijd: “Tussen zeven uur en halfacht gaat Achilles naar bed. We zien dat niet als een vaste regel, maar waken over voldoende slaap. Ligt hij er te laat in, dan is hij de dag nadien niet te genieten. Jacques sliep al door na acht weken. Onze kinderen zijn goede slapers.”

Hobby’s: “Daar is het nog te vroeg voor maar er is wel al over nagedacht: hij mag kiezen wat hij wil doen, of dat nu voetbal of vissen is. Hij mag veel verschillende hobby’s hebben en wij zullen hem sowieso leren surfen en skiën.”

Schermtijd: “Achilles kijkt geen televisie en heeft geen tablet. Enkel bij de grootouders kijkt hij wel eens naar ‘Tik Tak’. We denken dat andere zaken de ontwikkeling van een kind meer stimuleren en bieden alternatieven aan.”

Zakgeld: “Daarvoor zijn onze zoontjes nog te jong.”

Picture of Peter Adriaenssens

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens: “Binnen elk koppel komen verschillende tendensen in opvoeding voor en meestal leunt de ene ouder meer naar het emotionele dan de andere. De combinatie van die twee manieren is beschermend voor de ontwikkeling van kinderen. Sowieso is het belangrijk dat kinderen leren omgaan met grenzen omdat die gekoppeld zijn aan normen. Je leert je kind bijvoorbeeld dat het niet mag slaan omdat je voor geweldloosheid bent. Grenzen zijn een onderdeel van ons leven, het is nodig ze te leren respecteren.

”Enkel een toelich­ting of preek geven of een eindeloze quiz aangaan met je kind is een gemiste kans om iets aan te leren".

Peter Adriaenssens


Als je onze website in volle glorie wilt gebruiken, dan is het nodig dat je onze cookies accepteert. Gelukkig is dat heel makkelijk.
Thanks for joining the Hello Archie community! We hebben jou een e-mail verstuurd om jouw inschrijving te bevestigen.
Jouw mailadres is waarschijnlijk al gekend bij ons
ico-collapse
0
Top
ic-expand
ic-cross-line-top